top of page

 

Em dic Toni Arnal Roig. Vaig néixer a Barcelona l’any 1965.
Enamorat del cavalls des de petit, vaig començar a introduir-me en el món de l’equitació treballant de mosso en diferents hípiques i allà em vaig adonar del tracte que rebien aquells magnífics animals. Utilitzats com a mercaderia sense escrúpols, explotats física i mentalment fins a l’extenuació i obligats a obeir;  quasi sempre utilitzant estris dolorosos, la força i la submissió.
Això em va portar a buscar diferents mètodes no agressius i més adients per poder comprendre la seva manera d'entendre les coses.
Vaig llegir llibres i vaig participar en cursos de formació en diferents mètodes de Doma Natural, però no va ser fins l’any 2002 que vaig tindre la sort de conèixer la DOMA ÍNDIA i als seus creadors, Oscar Scarpati i el seu fill Cristobal. Ells m'acolliren a casa seva com un més de la família i en uns dies vaig entendre per què la doma índia  és quelcom més que un mètode per amansir cavalls i em va canviar la vida.
WhatsApp Image 2018-10-26 at 17.38.13.jp

"Vivimos como domamos y domamos como vivimos"
Óscar Scarpati

Vaig anar coneixent cavalls i cada un d’ells van treure el millor i el pitjor de mi, varen ser els meus mestres de vida; i el primer que vaig aprendre és que abans d'intentar domar un cavall havia de domar-me jo. Que si volia intervenir en la vida d'algú havia de ser per donar el millor de mi. Tal com fan els cavalls, que una vegada veuen que poden confiar en tu, posen la seva vida i les seves millors virtuts a les teves mans.
Per això vaig prendre la decisió de dedicar la meva vida a intentar ajudar als cavalls a viure millor entre nosaltres, educant-los de manera que mai tinguessin cap problema de convivència evitant així que els maltractessin, abandonessin o els venguessin per a carn.
WhatsApp Image 2018-10-26 at 18.58.16.jp
Per poder fer-ho vaig començar domant els cavalls que altres domadors no volien fer o els  havien dit que no es podien domar. O amb cavalls de persones que explicaven que, tot i domats, el ferrer no era capaç de posar-li les ferradures o que el veterinari no el podia vacunar.
Això va fer que m'especialitzes amb cavalls problemàtics i, a poc a poc em vaig anar guanyant la confiança de criadors, protectores de cavalls  i genets professionals que em portaven els seus cavalls per amansir, o per solucionar alguns problemes de conducta que tenien.

"Després de quinze anys tractant amb centenars de cavalls de diferents races i edats, amb problemes o sense, he arribat a la conclusió que el 99% dels problemes que s’atribueixen als cavalls, es deu a la falta de coneixement i/o de comprensió de les persones que els tracten; que no i ha cavall que no es pugui amansar, que només cal temps, amor incondicional i un tracte equànime perquè ells et mostrin la seva ànima plena de bondat."

L’any 2012 vaig tenir l’honor què la família Scarpati m’oferis la possibilitat d’obrir la primera escola de Doma Índia a Europa. Des de llavors i fins ara compagino la meva feina com amansador de cavalls amb la de director de l’Escola de Doma Índia Scarpati Barcelona.
Amb la voluntat de compartir una filosofia per amansar cavalls que a mi em va canviar la vida i com a mi a moltes altres persones que la practiquen i sobretot, el més important, perquè tots junts puguem millorar la vida dels nostres germans i mestres, ELS CAVALLS.
P1130543.JPG
Per complementar la meva formació l'any 2018 em vaig treure la titulació de Guia Eqüestre en el medi natural per poder oferir rutes a cavall amb la filosofia de la Doma Índia.
bottom of page